FILET Z WARZYWAMI PO SYCYLIJSKU

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

Przygotowanie: 25 minut

  • 1 filet z kurczaka Sielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g cukinii
  • 100 g bobu (mrożonego)
  • 150 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 100 g szpinaku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Fasolkę obierz i krótko ublanszuj. Bób wrzuć do wrzątku, po 3 minutach odcedź i obierz z łupin. Posiekaj grubo cebulę i czosnek. Cukinię pokrój na nieduże kawałki.
  2. Filet oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, ułóż filet i przyrumień z obu stron. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na 6-7 minut, żeby mięso dopiekło się w środku. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu „odpocząć” przez 2-3 minuty.
  3. W tym czasie, na tę samą patelnię, wlej resztę oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij, dodaj cukinię. Po 3 minutach wrzuć fasolkę. Smaż razem przez minutę, dołóż szpinak. Kiedy listki zmiękną, wrzuć rodzynki i bób. Wlej ocet balsamiczny, gotuj przez 2 minuty, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z palnika, wsyp natkę.
  4. Mięso pokrój na plastry. Warzywa podziel na porcje, na wierzchu ułóż filet z kurczaka.

Do przepisu polecamy:

Siedziba Firmy SuperDrob S.A.
ul. Armii Krajowej 80, 05-480 Karczew
e-mail: sekretariat@superdrob.pl
tel.: 00 48 22 77 90 600
fax: 00 48 22 77 90 615