Kurczak Sielski

Składniki na dwie porcje

1 filet z kurczaka Sielskiego
Sól
Pieprz
2 łyżki oliwy
200 g cukinii
100 g bobu (mrożonego)
150 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
100 g szpinaku
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki rodzynek
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki posiekanej natki

Filet z warzywami po Sycylijsku

Przygotowanie:
1 godzina 20 minut

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Fasolkę obierz i krótko ublanszuj. Bób wrzuć do wrzątku, po 3 minutach odcedź i obierz z łupin. Posiekaj grubo cebulę i czosnek. Cukinię pokrój na nieduże kawałki.

2. Filet oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, ułóż filet i przyrumień z obu stron. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na 6-7 minut, żeby mięso dopiekło się w środku. Wyjmij z piekarnika i pozwól mu „odpocząć” przez 2-3 minuty.

3. W tym czasie, na tę samą patelnię, wlej resztę oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij, dodaj cukinię. Po 3 minutach wrzuć fasolkę. Smaż razem przez minutę, dołóż szpinak. Kiedy listki zmiękną, wrzuć rodzynki i bób. Wlej ocet balsamiczny, gotuj przez 2 minuty, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z palnika, wsyp natkę.

4.Mięso pokrój na plastry. Warzywa podziel na porcje, na wierzchu ułóż filet z kurczaka.

Kurczak Sielski Favicon

Zainspiruj się

Sprawdź pozostałe przepisy

Nogi pieczone z dynią i jabłkami

Quesadilla z kurczakiem, fasolą i salsą z mango

Filet z warzywami po Sycylijsku

Zupa azjatycka ze skrzydełkami

Skrzydełka po koreańsku z sezamem i szczypiorkiem

Bowl z udzikiem z kurczaka i chrupiącymi warzywami i sosem tzaziki