QUESADILLA Z KURCZAKIEM, FASOLĄ I SALSĄ Z MANGO

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

Przygotowanie: 35 minut

  • 1 filet z kurczaka Sielskiego
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli 120 g
  • 4 małe tortilla wraps (po 30 g) lub 2 duże (po 60 g)
  • 4 łyżki tartego sera (gouda, mozzarella, edam)
  • 2 łyżki keczupu
  • 1/2 łyżki oliwy

Przyprawy:

  • Sól
  • Słodka papryka
  • Kmin rzymski
  • Cynamon
  • Suszone oregano

Salsa:

  • 1/2 mango
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 mała chili
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżki oliwy

Do podania (opcjonalnie):

  • 2-3 łyżki sosu BBQ

Sposób przygotowania:

  1. Filet oprósz solą i słodką papryką. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 25 minut.
  2. Fasolę osącz z zalewy, przelej zimną wodą, wrzuć do miski, rozgnieć widelcem. Dodaj keczup, przypraw kminem, oregano, papryką i szczyptą cynamonu.
  3. Przygotuj salsę. Mango i awokado obierz. Pokrój w kostkę, skrop sokiem z limonki. Dodaj posiekaną czerwoną cebulę, chili, kolendrę i oliwę, wymieszaj.
  4. Filet wyjmij z piekarnika, przestudź przez chwilę, pokrój na cienkie plastry.
  5. Wrapy posmaruj pastą z fasoli, posyp połową sera. Na połówce każdego placka ułóż plastry kurczaka, posyp resztą sera, złóż na pół. Jeśli wykorzystujesz duże wrapy, po złożeniu przetnij je na pół.
  6. Rozgrzej dużą patelnię i podgrzej placki z obu stron. Podawaj z salsą i sosem BBQ, jeśli chcesz.

Do przepisu polecamy:

Siedziba Firmy SuperDrob S.A.
ul. Armii Krajowej 80, 05-480 Karczew
e-mail: sekretariat@superdrob.pl
tel.: 00 48 22 77 90 600
fax: 00 48 22 77 90 615