Kurczak Sielski

Składniki na dwie porcje

1 filet z kurczaka Sielskiego
1/2 puszki czerwonej fasoli 120 g
4 małe tortilla wraps (po 30 g) lub 2 duże (po 60 g)
4 łyżki tartego sera (gouda, mozzarella, edam)
2 łyżki keczupu
1/2 łyżki oliwy

Przyprawy:
Sól
Słodka papryka
Kmin rzymski
Cynamon
Suszone oregano

Salsa:
1/2 mango
1/2 awokado
2 łyżki soku z limonki
1 mała chili
1/2 małej czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanej kolendry
1/2 łyżki oliwy

Do podania (opcjonalnie):
2-3 łyżki sosu BBQ

Quesadilla z kurczakiem, fasolą i salsą z mango

Przygotowanie:
35 minut

1. Filet oprósz solą i słodką papryką. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 25 minut. Fasolę osącz z zalewy, przelej zimną wodą, wrzuć do miski, rozgnieć widelcem. Dodaj keczup, przypraw kminem, oregano, papryką i szczyptą cynamonu.

2. Przygotuj salsę. Mango i awokado obierz. Pokrój w kostkę, skrop sokiem z limonki. Dodaj posiekaną czerwoną cebulę, chili, kolendrę i oliwę, wymieszaj.

3. Filet wyjmij z piekarnika, przestudź przez chwilę, pokrój na cienkie plastry.

4. Wrapy posmaruj pastą z fasoli, posyp połową sera. Na połówce każdego placka ułóż plastry kurczaka, posyp resztą sera, złóż na pół. Jeśli wykorzystujesz duże wrapy, po złożeniu przetnij je na pół.

5. Rozgrzej dużą patelnię i podgrzej placki z obu stron. Podawaj z salsą i sosem BBQ, jeśli chcesz.

Kurczak Sielski Favicon

Zainspiruj się

Sprawdź pozostałe przepisy

Nogi pieczone z dynią i jabłkami

Quesadilla z kurczakiem, fasolą i salsą z mango

Filet z warzywami po Sycylijsku

Zupa azjatycka ze skrzydełkami

Skrzydełka po koreańsku z sezamem i szczypiorkiem

Bowl z udzikiem z kurczaka i chrupiącymi warzywami i sosem tzaziki