Przygotowanie:1 godzina 20 minut
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ćwiartki kurczaka natrzyj solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ułóż w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35 minut.
2.W tym czasie wypestkuj dynię, potnij miąższ na cienkie księżyce (hokkaido nie trzeba obierać). Obraną cebulę pokrój w piórka. Zetnij „czapeczki” z jabłek, usuń gniazda nasienne. Do środka włóż konfiturę z żurawiny. Przykryj „czapeczkami”.
3. Naczynie wyjmij z piekarnika. Ćwiartki przełóż na chwilę na talerz. W naczyniu ułóż dynię. Na niej nogi kurczaka, jabłka i gałązki tymianku. Skrop oliwą. Piecz jeszcze 20-25 minut, aż dynia będzie miękka, a mięso dopieczone. Udekoruj oregano.