Kurczak Sielski

Składniki na dwie porcje

2 ćwiartki z kurczaka Sielskiego
Sól
Pieprz
Słodka i ostra papryka
1/2 dyni hokkaido
1 średnia czerwona cebula
3-4 małe jabłka
40 g konfitury z żurawiny
1 łyżka oliwy
3-4 gałązki świeżego tymianku
2-3 gałązki oregano

Przepisy na Kurczaka Sielskiego. Recipes for Idyllic Chicken. Nogi pieczone z dynią i jabłkami

Przygotowanie:
1 godzina 20 minut

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ćwiartki kurczaka natrzyj solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ułóż w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35 minut.

2.W tym czasie wypestkuj dynię, potnij miąższ na cienkie księżyce (hokkaido nie trzeba obierać). Obraną cebulę pokrój w piórka. Zetnij „czapeczki” z jabłek, usuń gniazda nasienne. Do środka włóż konfiturę z żurawiny. Przykryj „czapeczkami”.

3. Naczynie wyjmij z piekarnika. Ćwiartki przełóż na chwilę na talerz. W naczyniu ułóż dynię. Na niej nogi kurczaka, jabłka i gałązki tymianku. Skrop oliwą. Piecz jeszcze 20-25 minut, aż dynia będzie miękka, a mięso dopieczone. Udekoruj oregano.

Kurczak Sielski Favicon

Zainspiruj się

Sprawdź pozostałe przepisy

Nogi pieczone z dynią i jabłkami

Quesadilla z kurczakiem, fasolą i salsą z mango

Filet z warzywami po Sycylijsku

Zupa azjatycka ze skrzydełkami

Skrzydełka po koreańsku z sezamem i szczypiorkiem

Bowl z udzikiem z kurczaka i chrupiącymi warzywami i sosem tzaziki