NOGI PIECZONE Z DYNIĄ I JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

Przygotowanie: 1 godzina 20 minut

  • 2 ćwiartki z kurczaka Sielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka i ostra papryka
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3-4 małe jabłka
  • 40 g konfitury z żurawiny
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku
  • 2-3 gałązki oregano

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ćwiartki kurczaka natrzyj solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ułóż w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35 minut.
  2. W tym czasie wypestkuj dynię, potnij miąższ na cienkie księżyce (hokkaido nie trzeba obierać). Obraną cebulę pokrój w piórka. Zetnij „czapeczki” z jabłek, usuń gniazda nasienne. Do środka włóż konfiturę z żurawiny. Przykryj „czapeczkami”.
  3. Naczynie wyjmij z piekarnika. Ćwiartki przełóż na chwilę na talerz. W naczyniu ułóż dynię. Na niej nogi kurczaka, jabłka i gałązki tymianku. Skrop oliwą. Piecz jeszcze 20-25 minut, aż dynia będzie miękka, a mięso dopieczone. Udekoruj oregano.

Do przepisu polecamy:

Siedziba Firmy SuperDrob S.A.
ul. Armii Krajowej 80, 05-480 Karczew
e-mail: sekretariat@superdrob.pl
tel.: 00 48 22 77 90 600
fax: 00 48 22 77 90 615