ZUPA AZJATYCKA ZE SKRZYDEŁKAMI

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

Przygotowanie: 2 godziny

  • Korpus z kurczaka Sielskiego
  • 2 skrzydełka z kurczaka Sielskiego
  • Mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, mały por)
  • 2 ząbki czosnku
  • Liść laurowy
  • 1 gwiazda anyżu
  • Mały kawałek kory cynamonu
  • Kawałek imbiru 5 cm
  • 1 papryka chili
  • 100 g makaronu sojowego lub ryżowego
  • 4 grzyby shiitake
  • 3 łyżki grzybów mun, pokrojonych na paski
  • 50 g kiełków fasoli
  • 50 g cukinii
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka sezamu (wcześniej uprażonego)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • Sól

Do podania (opcjonalnie):

  • ocet ryżowy, sos sojowy, kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej 1,6 litra ziemnej wody, wrzuć korpus i skrzydełka podzielone na części (przetnij je ostrym nożem w stawach). Zagotuj, zbierz szumowiny.
  2. Zmniejsz płomień, wrzuć obraną marchew (drugą zostaw surową), pietruszkę, selera i por. Dodaj liść laurowy, obrane ząbki czosnku, kawałek kory cynamonu, gwiazdkę anyżu i połowę obranego imbiru. Wsyp 1/3 łyżki soli. Gotuj przez 1 godzinę i 15 minut.
  3. Grzyby shiitake i mun zalej ciepłą wodą, odstaw na 20 minut, odcedź. Usuń nóżki z grzybów shiitake, kapelusze potnij na kawałki.
  4. Z bulionu wyjmij włoszczyznę i kawałki kurczaka. Włoszczyznę możesz wykorzystać do sałatki. Jeśli na korpusie jest mięso, dodaj je do bulionu, kości wyrzuć. Usuń też zewnętrzne części skrzydełek – lotki. Skrzydełka (4 kawałki) dokładnie osusz.
  5. Do bulionu wrzuć grzyby shiitake i mun, gotuj jeszcze 15 minut. Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Nałóż do dwóch talerzy.
  6. Dodaj porcję kiełków, marchew i cukinię pokrojone na cienkie paski, piórka czerwonej cebuli i kilka krążków chili.
  7. Resztę chili drobno posiekaj, zetrzyj na tarce pozostały imbir i wymieszaj z chili. Na małej patelni rozgrzej olej, ułóż skrzydełka, dodaj pastę z chili i imbiru. Podsmaż z obu stron.
  8. Do talerzy nalej bulion razem z grzybami. Na wierzchu ułóż przyrumienione skrzydełka, posyp szczypiorkiem i sezamem.

Do przepisu polecamy:

Siedziba Firmy SuperDrob S.A.
ul. Armii Krajowej 80, 05-480 Karczew
e-mail: sekretariat@superdrob.pl
tel.: 00 48 22 77 90 600
fax: 00 48 22 77 90 615