Kurczak Sielski

Składniki na dwie porcje

Korpus z kurczaka Sielskiego
2 skrzydełka z kurczaka Sielskiego
Mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, mały por)
2 ząbki czosnku
Liść laurowy
1 gwiazda anyżu
Mały kawałek kory cynamonu
Kawałek imbiru 5 cm
1 papryka chili
100 g makaronu sojowego lub ryżowego
4 grzyby shiitake
3 łyżki grzybów mun, pokrojonych na paski
50 g kiełków fasoli
50 g cukinii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka sezamu (wcześniej uprażonego)
1 mała czerwona cebula
1 łyżka oleju
Sól

Do podania (opcjonalnie):
ocet ryżowy, sos sojowy, kolendra

Zupa azjatycka ze skrzydełkami

Przygotowanie:
2 godziny

1. Do garnka wlej 1,6 litra ziemnej wody, wrzuć korpus i skrzydełka podzielone na części (przetnij je ostrym nożem w stawach). Zagotuj, zbierz szumowiny.

2. Zmniejsz płomień, wrzuć obraną marchew (drugą zostaw surową), pietruszkę, selera i por. Dodaj liść laurowy, obrane ząbki czosnku, kawałek kory cynamonu, gwiazdkę anyżu i połowę obranego imbiru. Wsyp 1/3 łyżki soli. Gotuj przez 1 godzinę i 15 minut.

3. Grzyby shiitake i mun zalej ciepłą wodą, odstaw na 20 minut, odcedź. Usuń nóżki z grzybów shiitake, kapelusze potnij na kawałki. 4. Z bulionu wyjmij włoszczyznę i kawałki kurczaka. Włoszczyznę możesz wykorzystać do sałatki. Jeśli na korpusie jest mięso, dodaj je do bulionu, kości wyrzuć. Usuń też zewnętrzne części skrzydełek – lotki. Skrzydełka (4 kawałki) dokładnie osusz.

5. Do bulionu wrzuć grzyby shiitake i mun, gotuj jeszcze 15 minut. Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Nałóż do dwóch talerzy.

6. Dodaj porcję kiełków, marchew i cukinię pokrojone na cienkie paski, piórka czerwonej cebuli i kilka krążków chili.

7. Resztę chili drobno posiekaj, zetrzyj na tarce pozostały imbir i wymieszaj z chili. Na małej patelni rozgrzej olej, ułóż skrzydełka, dodaj pastę z chili i imbiru. Podsmaż z obu stron.

8. Do talerzy nalej bulion razem z grzybami. Na wierzchu ułóż przyrumienione skrzydełka, posyp szczypiorkiem i sezamem.

Kurczak Sielski Favicon

Zainspiruj się

Sprawdź pozostałe przepisy

Nogi pieczone z dynią i jabłkami

Quesadilla z kurczakiem, fasolą i salsą z mango

Filet z warzywami po Sycylijsku

Zupa azjatycka ze skrzydełkami

Skrzydełka po koreańsku z sezamem i szczypiorkiem

Bowl z udzikiem z kurczaka i chrupiącymi warzywami i sosem tzaziki