Kurczak Sielski

Składniki na cztery porcje

1 kg Sielskich Skrzydełek
1 L oleju rzepakowego

Panierka:
1 łyżeczka soli
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżka świeżo tartego imbiru
200 g skrobi kukurydzianej

Sos:
50g masła
½ łyżki chili w płatkach
½ łyżki chili w proszku
1 łyżka mielonego imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżki keczupu
1 łyżka octu ryżowego
80 ml sosu sojowego
40 g miodu
3 łyżki brązowego cukru
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki sezamu

Skrzydełka po koreańsku z sezamem i szczypiorkiem

Przygotowanie

1. W głębokim garnku na średnim ogniu podgrzej 1 litr oleju rzepakowego do temperatury 200°. Blachę do pieczenia wyłóż ręcznikami papierowymi.

2. W małej misce wymieszaj przyprawy na panierkę: sól, pieprz, paprykę, proszek do pieczenia i czosnek w proszku.

3. Skrzydełka pokrój w stawie, lotki odrzuć i osusz ręcznikiem papierowym, następnie natrzyj startym imbirem i mieszanką przypraw. W dużej misce wymieszaj skrzydełka ze skrobią kukurydzianą, dociśnij aby panierka dobrze przywarła do mięsa.

4. Smaż ok. 15 minut, aż skóra będzie lekko chrupiąca i złocista, od czasu do czasu przewracając. Wyjmij skrzydełka z oleju i odłóż na papier na około 3 min. Po tym czasie smaż ponownie partiami w temp. 220˚C przez 2 min.

Sos:

1. Do garnka dodaj masło, suszone chili, imbir i czosnek i gotuj ok. 2 minuty.

2. Wymieszaj chili, ketchup, ocet i sos sojowy i gotuj, aż zacznie bulgotać. Dodaj miód, cukier, gotuj, aż lekko zgęstnieje.

3. Polej sosem skrzydełka, wymieszaj, przed podaniem posyp sezamem i szczypiorkiem.

Kurczak Sielski Favicon

Zainspiruj się

Sprawdź pozostałe przepisy

Nogi pieczone z dynią i jabłkami

Quesadilla z kurczakiem, fasolą i salsą z mango

Filet z warzywami po Sycylijsku

Zupa azjatycka ze skrzydełkami

Skrzydełka po koreańsku z sezamem i szczypiorkiem

Bowl z udzikiem z kurczaka i chrupiącymi warzywami i sosem tzaziki