SKRZYDEŁKA PO KOREAŃSKU Z SEZAMEM I SZCZYPIORKIEM

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

  • 1 kg Sielskich Skrzydełek
  • 1 L oleju rzepakowego

Panierka:

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżka świeżo tartego imbiru
  • 200 g skrobi kukurydzianej

Sos:

  • 50g masła
  • ½ łyżki chili w płatkach
  • ½ łyżki chili w proszku
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 80 ml sosu sojowego
  • 40 g miodu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

  1. W głębokim garnku na średnim ogniu podgrzej 1 litr oleju rzepakowego do temperatury 200°. Blachę do pieczenia wyłóż ręcznikami papierowymi.
  2. W małej misce wymieszaj przyprawy na panierkę: sól, pieprz, paprykę, proszek do pieczenia i czosnek w proszku.
  3. Skrzydełka pokrój w stawie, lotki odrzuć i osusz ręcznikiem papierowym, następnie natrzyj startym imbirem i mieszanką przypraw.
  4. W dużej misce wymieszaj skrzydełka ze skrobią kukurydzianą, dociśnij aby panierka dobrze przywarła do mięsa.
  5. Smaż ok. 15 minut, aż skóra będzie lekko chrupiąca i złocista, od czasu do czasu przewracając. Wyjmij skrzydełka z oleju i odłóż na papier na około 3 min. Po tym czasie smaż ponownie partiami w temp. 220˚C przez 2 min.

Sos:

  1. Do garnka dodaj masło, suszone chili, imbir i czosnek i gotuj ok. 2 minuty.
  2. Wymieszaj chili, ketchup, ocet i sos sojowy i gotuj, aż zacznie bulgotać. Dodaj miód, cukier, gotuj, aż lekko zgęstnieje.
  3. Polej sosem skrzydełka, wymieszaj, przed podaniem posyp sezamem i szczypiorkiem.

Do przepisu polecamy:

Siedziba Firmy SuperDrob S.A.
ul. Armii Krajowej 80, 05-480 Karczew
e-mail: sekretariat@superdrob.pl
tel.: 00 48 22 77 90 600
fax: 00 48 22 77 90 615