W głębokim garnku na średnim ogniu podgrzej 1 litr oleju rzepakowego do temperatury 200°. Blachę do pieczenia wyłóż ręcznikami papierowymi.
W małej misce wymieszaj przyprawy na panierkę: sól, pieprz, paprykę, proszek do pieczenia i czosnek w proszku.
Skrzydełka pokrój w stawie, lotki odrzuć i osusz ręcznikiem papierowym, następnie natrzyj startym imbirem i mieszanką przypraw.
W dużej misce wymieszaj skrzydełka ze skrobią kukurydzianą, dociśnij aby panierka dobrze przywarła do mięsa.
Smaż ok. 15 minut, aż skóra będzie lekko chrupiąca i złocista, od czasu do czasu przewracając. Wyjmij skrzydełka z oleju i odłóż na papier na około 3 min. Po tym czasie smaż ponownie partiami w temp. 220˚C przez 2 min.
Sos:
Do garnka dodaj masło, suszone chili, imbir i czosnek i gotuj ok. 2 minuty.
Wymieszaj chili, ketchup, ocet i sos sojowy i gotuj, aż zacznie bulgotać. Dodaj miód, cukier, gotuj, aż lekko zgęstnieje.
Polej sosem skrzydełka, wymieszaj, przed podaniem posyp sezamem i szczypiorkiem.
Do przepisu polecamy:
Siedziba Firmy SuperDrob S.A. ul. Armii Krajowej 80, 05-480 Karczew
e-mail:
sekretariat@superdrob.pl tel.: 00 48 22 77 90 600
fax: 00 48 22 77 90 615