BOWL Z UDZIKIEM Z KURCZAKA I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM TZAZIKI

SKŁADNIKI

  • 200 g Sielskich Udek
  • przyprawa gyros
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • płatki chili, sól  i czarny pieprz do smaku

Sos tzaziki:

  • 150 g gęstego jogurtu greckiego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 szalotki, posiekane
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 1/4 pęczka  świeżego koperku, posiekanego
  • 2 posiekane małe ogórki
  • sól, pieprz do smaku

Warzywa:

  • 1 sałata rzymska
  • 1 papryka pokrojona w paseczki
  • 1 awokado, pokrojone w plasterki
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g  sera feta

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj jogurt, oliwę z oliwek, czosnek, szalotkę, oregano, koperek, ogórka  i dużą szczyptę soli i pieprzu. Zostaw na noc w lodówce.
  2. Udźce oddziel od kości, posyp przyprawą gyros, wędzoną papryką, chili, solą i pieprzem i odstaw na 20-30 min. do zamarynowania.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200° C. Ułóż kurczaka na blasze i papierze do pieczenia. Piecz 10 minut, przemieszaj i piecz kolejne 5-10 minut aż kurczak będzie chrupiący.
  4. Wymieszaj ogórki, awokado, cytrynę, koper, sól i pieprz.
  5. Do miski wrzuć sałatę i paprykę, ułóż na wierzchu kurczaka, ogórek, awokado, ser feta i inne ulubione dodatki. Podaj z kokilką sosu tzaziki.

Do przepisu polecamy:

Siedziba Firmy SuperDrob S.A.
ul. Armii Krajowej 80, 05-480 Karczew
e-mail: sekretariat@superdrob.pl
tel.: 00 48 22 77 90 600
fax: 00 48 22 77 90 615