BOWL Z UDZIKIEM Z KURCZAKA I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM TZAZIKI
SKŁADNIKI
200 g Sielskich Udek
przyprawa gyros
1 łyżeczka wędzonej papryki
płatki chili, sól i czarny pieprz do smaku
Sos tzaziki:
150 g gęstego jogurtu greckiego
100 ml oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku, posiekanych
2 szalotki, posiekane
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1/4 pęczka świeżego koperku, posiekanego
2 posiekane małe ogórki
sól, pieprz do smaku
Warzywa:
1 sałata rzymska
1 papryka pokrojona w paseczki
1 awokado, pokrojone w plasterki
1 ogórek
2 łyżki soku z cytryny
200 g sera feta
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj jogurt, oliwę z oliwek, czosnek, szalotkę, oregano, koperek, ogórka i dużą szczyptę soli i pieprzu. Zostaw na noc w lodówce.
Udźce oddziel od kości, posyp przyprawą gyros, wędzoną papryką, chili, solą i pieprzem i odstaw na 20-30 min. do zamarynowania.
Rozgrzej piekarnik do 200° C. Ułóż kurczaka na blasze i papierze do pieczenia. Piecz 10 minut, przemieszaj i piecz kolejne 5-10 minut aż kurczak będzie chrupiący.
Wymieszaj ogórki, awokado, cytrynę, koper, sól i pieprz.
Do miski wrzuć sałatę i paprykę, ułóż na wierzchu kurczaka, ogórek, awokado, ser feta i inne ulubione dodatki. Podaj z kokilką sosu tzaziki.
Do przepisu polecamy:
Siedziba Firmy SuperDrob S.A. ul. Armii Krajowej 80, 05-480 Karczew
e-mail:
sekretariat@superdrob.pl tel.: 00 48 22 77 90 600
fax: 00 48 22 77 90 615