Kurczak Sielski

Składniki

200 g Sielskich Udek
przyprawa gyros
1 łyżeczka wędzonej papryki
płatki chili, sól i czarny pieprz do smaku

Sos tzaziki:
150 g gęstego jogurtu greckiego
100 ml oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku, posiekanych
2 szalotki, posiekane
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1/4 pęczka świeżego koperku, posiekanego
2 posiekane małe ogórki
sól, pieprz do smaku

Warzywa:
1 sałata rzymska
1 papryka pokrojona w paseczki
1 awokado, pokrojone w plasterki
1 ogórek
2 łyżki soku z cytryny
200 g sera feta

Blog. Bowl z udzikiem z kurczaka i chrupiącymi warzywami i sosem tzaziki

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj jogurt, oliwę z oliwek, czosnek, szalotkę, oregano, koperek, ogórka i dużą szczyptę soli i pieprzu. Zostaw na noc w lodówce.

2. Udźce oddziel od kości, posyp przyprawą gyros, wędzoną papryką, chili, solą i pieprzem i odstaw na 20-30 min. do zamarynowania. Rozgrzej piekarnik do 200° C. Ułóż kurczaka na blasze i papierze do pieczenia. Piecz 10 minut, przemieszaj i piecz kolejne 5-10 minut aż kurczak będzie chrupiący.

3. Wymieszaj ogórki, awokado, cytrynę, koper, sól i pieprz.

4. Do miski wrzuć sałatę i paprykę, ułóż na wierzchu kurczaka, ogórek, awokado, ser feta i inne ulubione dodatki. Podaj z kokilką sosu tzaziki.

Kurczak Sielski Favicon

Zainspiruj się

Sprawdź pozostałe przepisy

Nogi pieczone z dynią i jabłkami

Quesadilla z kurczakiem, fasolą i salsą z mango

Filet z warzywami po Sycylijsku

Zupa azjatycka ze skrzydełkami

Skrzydełka po koreańsku z sezamem i szczypiorkiem

Bowl z udzikiem z kurczaka i chrupiącymi warzywami i sosem tzaziki