Kurczak Sielski

Składniki

16 skrzydełek z Kurczaka Sielskiego (ok. 1 kg)
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu z białego wina
2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka oleju rzepakowego

Skrzydełka po koreańsku z sezamem i szczypiorkiem

Przygotowanie:

1. Przygotuj domowy sos BBQ. Do rondelka wlej olej, wrzuć posiekane szalotki i czosnek, zeszklij. Dodaj rozdrobnione pomidory, musztardę, wędzoną i ostrą paprykę, suszony tymianek, cukier, ocet i sos sojowy. Gotuj na niedużym ogniu (niewielkiej mocy palnika) przez 30 minut, często mieszając, aż sos się zredukuje. Wystudź.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra–dół). Odetnij zewnętrzne części skrzydełek (lotki).

3. Skrzydełka z Kurczaka Sielskiego posmaruj sosem z obu stron, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 35–40 minut. Podczas pieczenia posmaruj od czasu do czasu pozostałym sosem, a w połowie pieczenia przewróć skrzydełka na drugą stronę. Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg lub funkcję grill, żeby przyrumienić skrzydełka.

4. Skrzydełka podawaj z ulubioną surówką i resztą sosu BBQ.

Kurczak Sielski Favicon

Zainspiruj się

Sprawdź pozostałe przepisy

Nogi pieczone z dynią i jabłkami

Quesadilla z kurczakiem, fasolą i salsą z mango

Filet z warzywami po Sycylijsku

Zupa azjatycka ze skrzydełkami

Skrzydełka po koreańsku z sezamem i szczypiorkiem

Bowl z udzikiem z kurczaka i chrupiącymi warzywami i sosem tzaziki