Przygotowanie:
1. Przygotuj domowy sos BBQ. Do rondelka wlej olej, wrzuć posiekane szalotki i czosnek, zeszklij. Dodaj rozdrobnione pomidory, musztardę, wędzoną i ostrą paprykę, suszony tymianek, cukier, ocet i sos sojowy. Gotuj na niedużym ogniu (niewielkiej mocy palnika) przez 30 minut, często mieszając, aż sos się zredukuje. Wystudź.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra–dół). Odetnij zewnętrzne części skrzydełek (lotki).
3. Skrzydełka z Kurczaka Sielskiego posmaruj sosem z obu stron, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 35–40 minut. Podczas pieczenia posmaruj od czasu do czasu pozostałym sosem, a w połowie pieczenia przewróć skrzydełka na drugą stronę. Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg lub funkcję grill, żeby przyrumienić skrzydełka.
4. Skrzydełka podawaj z ulubioną surówką i resztą sosu BBQ.