Kurczak Sielski

Składniki

8 podudzi z Kurczaka Sielskiego (ok. 800 g)
3–4 nieduże ziemniaki
3 ząbki czosnku
słodka i ostra mielona papryka
suszone oregano
kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
3 łyżki oliwy
sól

Na pikle z cebuli:
2 średnie czerwone cebule
5–6 goździków
szczypta mielonej kolendry
szczypta mielonego cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
8 łyżek octu z białego wina

Na tzatziki:
3 ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy
300 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka octu z białego wina
pieprz

Podudzia pieczone z ziemniakami

Przygotowanie:

1. Zimniaki obierz, pokrój na kawałki.

2. Mięso przypraw solą i mieloną papryką (słodką i ostrą). Ułóż na blasze, dodaj pokrojone ziemniaki. Dorzuć nieobrane ząbki czosnku i zioła. Polej oliwą, oprósz suszonym oregano.

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 50 minut. W tym czasie przygotuj marynowaną cebulę i sos tzatziki.

4. Czerwoną cebulę obierz, pokrój na cienkie piórka. Przełóż do miski, dodaj przyprawy, cukier i ocet. Wymieszaj. Odstaw na 40 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Cebulę przed marynowaniem możesz przelać wrzątkiem.

5. Ogórki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z jogurtem, szczypiorkiem i octem, przypraw pieprzem.

6. Upieczone podudzia podawaj z warzywami, piklami z cebuli i sosem tzatziki.

Kurczak Sielski Favicon

Zainspiruj się

Sprawdź pozostałe przepisy

Nogi pieczone z dynią i jabłkami

Quesadilla z kurczakiem, fasolą i salsą z mango

Filet z warzywami po Sycylijsku

Zupa azjatycka ze skrzydełkami

Skrzydełka po koreańsku z sezamem i szczypiorkiem

Bowl z udzikiem z kurczaka i chrupiącymi warzywami i sosem tzaziki