Kurczak Sielski

Składniki

1 tuszka Kurczaka Sielskiego (około 1,5–2 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej i wędzonej
po 1 łyżeczce tymianku i rozmarynu sól i pieprz do smaku
1 cebula
1 ziemniak (opcjonalnie)
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
pół cukinii
100 ml bulionu

Kurczak pieczony z warzywami. Przepis

Przygotowanie:

1. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, posiekany czosnek, paprykę słodką i wędzoną, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.

2. Marynatą wysmaruj całego kurczaka i pozostaw go na około 30 minut (można również na kilka godzin).

3. Pokrój cebulę na ćwiartki, cukinię i paprykę na plastry, a ziemniaka na ćwiartki. Włóż je do brytfanny, w której będziesz piec kurczaka.

4. Obłóż kurczaka warzywami i polej go pozostałą oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzałka góra-dół). Włóż kurczaka do brytfanny na warzywa.

5. Piecz przez około 1,5–2 godziny, w zależności od wielkości kurczaka, co około 30 minut polewaj go własnym sosem z pieczenia lub bulionem.

Gotowe! Smacznego!

Kurczak Sielski Favicon

Zainspiruj się

Sprawdź pozostałe przepisy

Nogi pieczone z dynią i jabłkami

Quesadilla z kurczakiem, fasolą i salsą z mango

Filet z warzywami po Sycylijsku

Zupa azjatycka ze skrzydełkami

Skrzydełka po koreańsku z sezamem i szczypiorkiem

Bowl z udzikiem z kurczaka i chrupiącymi warzywami i sosem tzaziki