Przygotowanie:
1. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, posiekany czosnek, paprykę słodką i wędzoną, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
2. Marynatą wysmaruj całego kurczaka i pozostaw go na około 30 minut (można również na kilka godzin).
3. Pokrój cebulę na ćwiartki, cukinię i paprykę na plastry, a ziemniaka na ćwiartki. Włóż je do brytfanny, w której będziesz piec kurczaka.
4. Obłóż kurczaka warzywami i polej go pozostałą oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzałka góra-dół). Włóż kurczaka do brytfanny na warzywa.
5. Piecz przez około 1,5–2 godziny, w zależności od wielkości kurczaka, co około 30 minut polewaj go własnym sosem z pieczenia lub bulionem.
Gotowe! Smacznego!