Kurczak Sielski

Składniki

Velute drobiowe:
1 Sielski Korpus
2 Sielskie Uda
2 Sielskie Skrzydełka
1 kg cebuli białej pokrojonej w piórka
1 mały pęczek tymianku
1 główka czosnku pokrojona w poprzek
50 g masła
30 g oleju rzepakowego
100 ml czerwonego wytrawnego wina
20 g słodkiej śmietany 30%
sól i pieprz do smaku

Reszta składników potrzebnych do przygotowania dania:
1 kg pierogów z grzybami
200 g zielonego brokuła gałązkowego (bimi)
1 zielona lub żółta cukinia
sól i pieprz do smaku
1 mały pęczek musztardowca

Pierogi z grzybami z velute drobiowym, dzikim brokułem i cukinią

Przygotowanie:

1. Nastaw velute: korpus, udka z kurczaka i skrzydełka rozetnij tasakiem lub ostrym nożem na mniejsze elementy.

2. W szerokim garnku nagrzej olej i podsmaż partiami wszystkie rozdrobnione elementy na mocno złoty kolor. Po przesmażeniu przełóż na sito, wylej olej, dodaj masło, czosnek, cebulę, mocno skarmelizuj aż cebula będzie brązowa.

3. Dodaj przesmażone kawałki mięsa, wymieszaj, podlej czerwonym winem, odparuj,

4. Zalej wszystko zimną wodą – 2cm nad wystające mięso i cebulę. Szybko zagotuj, cały czas zbierając powstający na powierzchni tłuszcz. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 6h.

5. Po tym czasie przecedź przez gęste sito, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj śmietankę lub masło.

6. Z cukinii wytnij drążarką małe kuleczki, brokuła podziel i zblanszuj wszystko w osolonej wodzie ok. 2 min.

7. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie i gorące ułóż na kremowym velute.

8. Podaj z blanszowanymi warzywami i listkami musztardowca, posyp do smaku odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.

Kurczak Sielski Favicon

Zainspiruj się

Sprawdź pozostałe przepisy

Nogi pieczone z dynią i jabłkami

Quesadilla z kurczakiem, fasolą i salsą z mango

Filet z warzywami po Sycylijsku

Zupa azjatycka ze skrzydełkami

Skrzydełka po koreańsku z sezamem i szczypiorkiem

Bowl z udzikiem z kurczaka i chrupiącymi warzywami i sosem tzaziki