PIEROGI Z GRZYBAMI Z VELUTE DROBIOWYM, DZIKIM BROKUŁEM I CUKINIĄ

SKŁADNIKI

Velute drobiowe:

  • 1 Sielski Korpus
  • 2 Sielskie Uda
  • 2 Sielskie Skrzydełka
  • 1 kg cebuli białej pokrojonej w piórka
  • 1 mały pęczek tymianku
  • 1 główka czosnku pokrojona w poprzek
  • 50 g masła
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 20 g słodkiej śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku

Reszta składników potrzebnych do przygotowania dania:

  • 1 kg pierogów z grzybami
  • 200 g zielonego brokuła gałązkowego  (bimi)
  • 1 zielona lub żółta  cukinia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mały pęczek musztardowca

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw velute: korpus, udka z kurczaka i skrzydełka rozetnij tasakiem lub ostrym nożem na mniejsze elementy.
  2. W szerokim garnku nagrzej olej i podsmaż partiami wszystkie  rozdrobnione elementy na mocno złoty kolor. Po przesmażeniu  przełóż na sito, wylej olej, dodaj masło, czosnek, cebulę, mocno skarmelizuj aż cebula będzie brązowa.
  3. Dodaj  przesmażone kawałki mięsa, wymieszaj, podlej czerwonym winem, odparuj,
  4. Zalej wszystko zimną wodą – 2cm nad wystające mięso i cebulę.
  5. Szybko zagotuj, cały czas zbierając powstający na powierzchni tłuszcz.
  6. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 6h.
  7. Po tym czasie przecedź przez gęste sito, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj śmietankę lub masło.
  8. Z cukinii wytnij drążarką małe kuleczki, brokuła podziel i zblanszuj wszystko w osolonej wodzie ok. 2 min.
  9. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie i gorące ułóż na kremowym velute. Podaj z blanszowanymi warzywami i listkami musztardowca, posyp do smaku odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.

Do przepisu polecamy:

Siedziba Firmy SuperDrob S.A.
ul. Armii Krajowej 80, 05-480 Karczew
e-mail: sekretariat@superdrob.pl
tel.: 00 48 22 77 90 600
fax: 00 48 22 77 90 615