PIEROGI Z GRZYBAMI Z VELUTE DROBIOWYM, DZIKIM BROKUŁEM I CUKINIĄ
SKŁADNIKI
Velute drobiowe:
1 Sielski Korpus
2 Sielskie Uda
2 Sielskie Skrzydełka
1 kg cebuli białej pokrojonej w piórka
1 mały pęczek tymianku
1 główka czosnku pokrojona w poprzek
50 g masła
30 g oleju rzepakowego
100 ml czerwonego wytrawnego wina
20 g słodkiej śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
Reszta składników potrzebnych do przygotowania dania:
1 kg pierogów z grzybami
200 g zielonego brokuła gałązkowego (bimi)
1 zielona lub żółta cukinia
sól i pieprz do smaku
1 mały pęczek musztardowca
Sposób przygotowania:
Nastaw velute: korpus, udka z kurczaka i skrzydełka rozetnij tasakiem lub ostrym nożem na mniejsze elementy.
W szerokim garnku nagrzej olej i podsmaż partiami wszystkie rozdrobnione elementy na mocno złoty kolor. Po przesmażeniu przełóż na sito, wylej olej, dodaj masło, czosnek, cebulę, mocno skarmelizuj aż cebula będzie brązowa.
Zalej wszystko zimną wodą – 2cm nad wystające mięso i cebulę.
Szybko zagotuj, cały czas zbierając powstający na powierzchni tłuszcz.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 6h.
Po tym czasie przecedź przez gęste sito, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj śmietankę lub masło.
Z cukinii wytnij drążarką małe kuleczki, brokuła podziel i zblanszuj wszystko w osolonej wodzie ok. 2 min.
Pierogi ugotuj w osolonej wodzie i gorące ułóż na kremowym velute. Podaj z blanszowanymi warzywami i listkami musztardowca, posyp do smaku odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
Do przepisu polecamy:
Siedziba Firmy SuperDrob S.A. ul. Armii Krajowej 80, 05-480 Karczew
e-mail:
sekretariat@superdrob.pl tel.: 00 48 22 77 90 600
fax: 00 48 22 77 90 615